sâmbătă, 25 decembrie 2010

Potenţialul turistic al comunei Volovăţ

Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Volovatului este Biserica „înălţării Sfintei Cruci", ctitorita de Ştefan cel Mare (1500-1502), după ce a mutat la Putna vechea bisericuţa de lemn ctitorita de Dragos, existenta si astăzi la porţile M-tirii Putna.

Situat la cativa kilometri de Radauti acest sat a fost oarecum ferit de principalele cai de comunicaţie dovedindu-se a fi un păstrător fidel al tradiţiilor de veacuri ale neamului omenesc. Binecunoscuta in acest sens este formaţia de dansuri populare prezenta la numeroase festivaluri folclorice.
In 1909 la Volovat a fost construita „Casa Naţionala" unde au activat societăţile culturale „Dragos" (infiintata in 1876) si „Constantin cel Mare" (1897). In acelaşi spirit al continuităţii s-a construit si Căminul Cultural Volovat dotat cu toate cele necesare indeplinirii menirii lui.
Aspectul deosebit al satului este dat de coexistenta vechilor case, al căror farmec trezeşte atâtea amintiri, cu cele construtie in ultimii ani.
După 1990, Volovatul s-a infratit cu localităţile Montagne Sur Sevre si La Verrie din Franţa, intre acestea având loc numeroase intalniri.

Evoluţia aşezării

Satul acesta, care si-a schimbat vatra in decursul timpului, face parte din tipul de sate compact-adunate, desigur aceasta mai ales in ultima perioada , când nevoia de teren arabil a făcut ca suprafaţa con¬struita sa se reducă.
Din punct de vedere administrativ Volovatul a fost o vreme ocol domnesc, după care a făcut parte la randu-i din alte ocoale domneşti. A avut in componenta o serie de sate, dar a rămas doar cu satul Burla după 1950.
In prezent teritoariul administrativ al comunei Volovat are o suprafaţa de 4099 ha si se compune din terenuri de intravilan (17,52%) si extravilan (82,48%).
Terenurile agricole din extravilan cuprind suprafeţe arabile, livezi, pasuni impadurite, fanete, drumuri de exploatare agricole.
Structura suprafeţelor agricole se prezintă astfel:
               > arabil = 2230 ha 60,10% (497 ha intravilan si 1733 ha extravilan)
               > pasuni= 392 ha 9,60 %
               > fanete = 36 ha 0,90 %
               > livezi = 51 ha 1,20%
               > padure = 244 ha 6,40%

Tipologia spatiilor neconstruite

Comuna Volovat este străbătută de drumul judeţean 178, Radauti-Arbore si de drumul judeţean 209K Volovat -Marginea. Pe teritoriul comunei se intalnesc intersecţii in forma de „X". La intersecţia din centrul comunei se afla ridicata o „Troiţa"- monument ridicat in 1938 in cinstea eroilor cazuti in primul Război Mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu